Avem un sistem informatic integrat care elimină eroarea umană în totalitate. Începând cu octombrie 2011, am implementat sistemul informatic al celor de la Charisma Medical Software, furnizorul fiind TOTALSOFT, lider pe piaţă în ceea ce priveşte sistemele informatice. Astfel, asigurăm o confidenţialitate maximă a rezultatelor analizelor, intervenţia umană fiind minimă
Compania
Muntenia Medical Hospital este primul spital privat regional din Piteşti care oferă pacienţilor servicii în peste 25 de specialităţi medico-chirurgicale, integrate într-o singură locaţie. Deschis la începutul anului 2011, a început să devină o alternativă serioasă în materie de servicii medicale la tot ceea ce există pe piaţa locală şi nu numai.
„Am ales să începem cu Laboratorul de Analize tocmai pentru că este o zonă foarte sensibilă. Scandalurile iscate în jurul rezultatelor viciate fie de aparatura sau consumabilele de proastă calitate, fie de neglijenţa umană, au pus pe tapet necesitatea efectuării unor analize în condiţii de maximă siguranţă şi acurateţe”, - Director Executiv Muntenia Hospital.
Avem un sistem informatic integrat care elimină eroarea umană în totalitate
Au testat pe propria piele, alături de Managerul de Calitate al Laboratorului, experienţa unui pacient. Au început cu recepţia, acolo unde pacientul vine şi, în baza unui act de identitate, este programat astfel încât să nu trebuiască să stea la coadă. Pacientul este înregistrat în sistemul informatic şi se crează o cerere de analiză cu care se merge la camera de recoltare. Tot la recepţie, fiecare pacient primeşte un sistem de cod de bare pe care operatorul de la recoltare îl lipeşte pe fiecare vacueta astfel încât posibilitatea de a încurca probele este eliminată din start.
Au continuat cu prelevarea unor probe de sânge şi trimiterea lor către laborator. Pacientul primeşte un exemplar al cererii de analiză pe care sunt trecute analizele ce vor fi efectuate, data ridicării rezultatelor şi adresa de email, în cazul în care se doreşte primirea rezultatelor în varianta electronică.
„Avem un sistem informatic integrat care elimină eroarea umană în totalitate. Începând cu octombrie 2011, am implementat sistemul informatic al celor de la Charisma Medical Software, furnizorul fiind TOTALSOFT, lider pe piaţă în ceea ce priveşte sistemele informatice. Astfel, asigurăm o confidenţialitate maximă a rezultatelor analizelor, intervenţia umană fiind minimă”, - Manager de Calitate Muntenia Hospital.
Echipamente de precizie elveţiană şi personal de peste 10 ani vechime în domeniu
Laboratorul de analize, sau „camera motoarelor”, în care nu se intră decât pe bază de cartela, pare desprins dintr-un scenariu SF şi asta datorită analizoarelor de ultimă generaţie. Laboratorul a fost dotat cu echipamente produse de lideri mondiali recunoscuţi în domeniul producerii de aparatură de diagnostic. Se lucrează cu ROCHE DIAGNOSTICH – producător elveţian, deci putem vorbi aici de binecunoscuta precizie elveţiană, dar şi cu SYSMEX – producător japonez, consacrat pentru inovaţie şi calitate. În procent de peste 80% din analizele de laborator se realizează în sistem automat, îndepărtând în acest fel incertitudinea legată de apariţia erorii umane. Laboratorului i-a fost demonstrată oficial competenţa de a efectua analize medicale prin obţinerea acreditării RENAR în conformitate cu standardul SR EN ISO 15189: 2007.
Poate la fel de important este faptul că, beneficiind de aparatura de ultimă generaţie, aceasta nu poate fi... coruptă de factorul uman. Adică, nici dacă ai dori să introduci în echipamentele de la Roche reactivi de slabă calitate, aşa cum se mai întamplă şi pe la case mai mari în numele unei aşa-zise economii, nu ai putea. Analizoarele nu permit decât funcţionarea cu reactivi originali, iar rolul unui reactiv în determinarea unor rezultate precise este esenţial.
Peste 80% din analizele de laborator se realizează în sistem automat. Restul de 20% stau aşadar în mâinile medicilor. „Personalul de laborator are mai mult de 10 ani de experienţă în domeniu, experienţă demonstrată prin obţinerea gradului de specialist. Avem medici de laborator cu grad de medic primar, medici specialişti, biologi specialişti în microbiologie, hematologie şi biochimie” - Manager de Calitate Muntenia Hospital.
Profitul vine după ani de muncă
„Noi ne vedem de treaba noastră în contextul în care toată lumea are impresia ca întreg sistemul de sănătate din România este la pământ. Nu este la pământ, din urmă vine sistemul privat, care nu trebuie pus la colţ. Este adevărat că se vorbeşte şi de profit în această lume a sănătăţii private, dar profitul vine după ani de muncă. Întotdeauna un privat va căuta să eficientizeze consumurile, astfel încât să ofere servicii cât mai bune, la un preţ cât mai accesibil. Şi mai este un lucru foarte important: apariţia noilor case private de sănătate va aduce o selecţie riguroasă a furnizorilor privaţi de servicii medicale. Vor avea acces la politicile tarifare, la felul în care se fac achiziţiile, pentru că trebuie să convingi că oferi servicii de foarte bună calitate la preţul corect. Se va crea o concurenţă sănătoasă şi în beneficiul pacienţilor. Dacă în alte domenii îţi poţi permite să lucrezi cu mai multe standarde, în sănătate nu îţi poţi permite să lucrezi decât la nivel maxim”, - Director Executiv Muntenia Hospital.
Sursa: www.bitpress.ro
Studiu de caz realizat în anul 2011.