Avantaje implementare sistem ERP și motivația din spatele acestei decizii

În epoca digitală nu mai există scuze pentru lipsa de randament. În ziua de azi, atunci când afacerile au o problemă, cel mai probabil este vorba de lipsa unei infrastructuri sau despre eșecul optimizării anumitor procese. Din fericire există nenumărate soluții, cea mai la îndemână fiind un sistem ERP

Dar oare compania ta are nevoie de unul? Află motivațiile cele mai comune pentru achiziționarea unei soluții ERP, ia în calcul avantajele ERP, costurile de implementare și cum să-ți alegi furnizorul pentru un sistem ERP și intră în rândul companiilor care lucrează la capacitate maximă. 

Motivele pentru care să achiziționezi o soluție ERP

Există anumite semne care indică necesitatea folosirii unui astfel de soft. Vezi dacă situațiile apărute în firma ta se potrivesc cu cele de mai jos. 

Nu ai acces rapid la informațiile de care ai nevoie 

Dacă trebuie să treci prin trei aplicații diferite pentru a afla detalii simple precum costuri de producție sau prețul anumitor produse, înseamnă că ai nevoie de un sistem de stocare a datelor centralizat. Astfel, informația va fi disponibilă într-un singur loc, accesibil de către orice modul. Afacerile care beneficiază cel mai mult de pe urma unui astfel de soluție ERP sunt din domeniul: financiar-contabil, retail, aprovizionare și producție. 

Clienții sunt nemulțumiți 

Așteptările clienților din ziua de astăzi sunt foarte diferite de cele de acum 10-20 de ani. Din cauza pieței extrem de extinse, aceștia pot migra oricând către alte servicii, așadar trebuie să existe o strategie clară pentru a răspunde nevoilor lor și a-i fideliza. Cum poți face asta dacă nu ai un sistem în care să înregistrezi feedback-ul lor? 

Plănuiești o extindere masivă a afacerii 

Comunicarea sau colaborarea între departamente poate că nu dau bătai de cap atunci când ai 5 angajați, dar lucrurile se vor schimba dramatic atunci când numărul acestora va crește. Expansiunea unei afaceri va necesita de asemenea standardizarea și integrarea proceselor de business și a sistemelor din spatele lor. 

Probabil deja te gândești la costuri IT, scalarea operațiunilor și alinierea departamentelor. 

Indiferent de motivul pentru care vrei să implementezi un program ERP, ai nevoie de o soluție personalizată. Din fericire, ai acces la mai multe categorii de produse

Avantaje sistem ERP 

În afară de faptul că va ajuta la creșterea productivității și la adresarea problemelor mai sus menționate, un sistem ERP mai vine la pachet și cu alte avantaje. 

Flexibil și mobil 

Sistemele ERP sunt recunoscute pentru adaptabilitatea lor. Acestea pot funcționa local, sub formă de intranet sau online în cloud. Astfel, fiecare departament va avea acces la totalitatea informațiilor, în funcție de permisiunea acordată, de pe desktop, tabletă sau chiar telefonul personal. În plus, poți selecta doar modulele necesare afacerii tale. 

Îmbunătățește cash-flow-ul

Informația reprezintă putere și pe baza ei poți implementa politici comerciale bazate pe indicatori specifici obținuți prin utilizarea unui sistem ERP. Astfel vei putea să controlezi cu atenție fluxurile monetare și perioadele specifice de recuperare a banilor. De asemenea, prin intermediul ERP-ului vei putea impune o disciplină financiară asupra totalității factorilor implicați. 

Extrem de scalabil

Mai ales atunci când vrei să crești afacerea, vei fi nevoit să faci câteva modificări majore precum: adăugarea de noi resurse umane, înființarea sau desființarea unui nou departament, obținerea unor noi furnizori/clienți. Toate aceste informații pot fi integrate rapid în noul mod de lucru prin folosirea unui soft ERP. Creșterea afacerii nu va influența funcționarea sau prețul acestui serviciu.  

Îmbunătățește experiența clientului

Chiar dacă nu știu, chiar și clienții tăi vor beneficia de pe urma implementării unui program ERP. Centralizarea și procesarea informației despre clienți va ajuta la construirea și menținerea relațiilor benefice între tine și ei. 

Oferă protecție sporită

Baza oricărui sistem ERP este informația. Pentru ca această să fie stocată și partajată cu diverse departamente, furnizori și clienți, trebuie să treacă prin diferite procese. Astfel, prin intermediul unui ERP poți decide cine, când și cum are acces la informație. De asemenea, sistemele ERP includ metode intrinsece de securitate, mai ales dacă vorbim despre stocarea în Cloud. 

Nu te-ai convins încă de beneficiile acestui sistem? Ne poți contacta oricând pentru un demo