03
NOV 2020
Fără o aplicație ERP, fiecare departament ar avea sistemul său (optimizat sau nu) pentru sarcinile sale specifice. Cu software-ul ERP, fiecare departament are în continuare sistemul său, dar, toate sistemele pot fi accesate printr-o singură aplicație, cu o singură interfață.
Aplicațiile ERP permit diferitelor departamente să comunice și să împărtășească informații mai ușor cu restul companiei. Ele colectează informații despre activitatea și starea diferitelor departamente din cadrul unei firme, punând aceste date la dispoziția altor părți, unde pot fi utilizate în mod productiv.
Ce este ERP?
Pentru a înțelege ce înseamnă ERP (Enterprise Resources Planning), gândiți-vă la toate activitățile de bază care au loc într-o companie: finanțe, resurse umane, producție, lanț de aprovizionare, servicii, achiziții și altele. ERP integrează toate aceste componente într-un singur proces. Rezultatul? Un sistem software care poate integra planificarea, inventarierea achizițiilor, vânzările, marketingul, finanțele, resursele umane și multe altele. Mai concret, un sistem de planificare a resurselor este ca „lipiciul” care leagă diferitele sisteme informatice dintr-o organizație.
Cum funcționează sistemele ERP?
Un sistem ERP - numit și suită ERP - este alcătuit din diferite aplicații de planificare a resurselor întreprinderii care comunică între ele și împărtășesc informații legate de activitatea companiei. Fiecare aplicație (sau modul ERP) se concentrează, de obicei, pe o zonă a afacerii. De aceea, atunci când se dorește achiziționarea unui sistem ERP nu este, întotdeauna, necesară cumpărarea tuturor modulelor ERP, ci pot fi achiziționate doar cele de care aveți nevoie. Finanțele, resursele umane, vânzările și logistica sunt puncte de plecare populare. Există, de asemenea, module specifice industriilor, de la producție la retail.
Tipuri de sisteme ERP
Sistemele ERP moderne pot fi implementate în mai multe moduri: într-un cloud public sau privat, la fața locului sau în diferite scenarii hibride, în care modurile respective se combină.
ERP în cloud
În ERP în cloud, software-ul rulează pe platforma de cloud a unui furnizor. Întreținerea sistemului este asigurată de furnizor. Există, de asemenea, posibilitatea de a utiliza un cloud public sau privat. Această opțiune câștigă din ce în ce mai mult teren, din cauza costurilor inițiale reduse.
ERP local
Acesta este modelul tradițional pentru implementarea software-ului ERP. În acest model, compania care solicită implementarea sistemului, controlează totul. Software-ul ERP este instalat la sediul firmei, sau în orice altă locație aleasă de aceasta. Instalarea și întreținerea hardware-ului și software-ului sunt responsabilitatea personalului firmei care și-a dorit instalarea ERP.
ERP hibrid
Pentru companiile care doresc un mix al celor două tipuri de ERP există așa numitul ERP pe două niveluri. De exemplu, unele dintre aplicațiile și datele dvs. ERP ale firmei vor fi în cloud, iar altele, în locația aleasă de companie.
Cui se adresează sistemele ERP?
ERP nu este doar pentru întreprinderile globale. Soluțiile ERP sunt concepute pentru întreprinderi de toate dimensiunile. De asemenea, pot fi obținute funcționalități specifice industriei și companiei pentru a satisface nevoile unice ale afacerii.
Software-ul ERP pentru întreprinderile mici vă poate ajuta să treceți dincolo de foile de calcul și să gestionați eficient fiecare aspect al companiei dvs. în creștere - de la vânzări și relații cu clienții, până la situații financiare și operațiuni. Instrumentele ERP pentru întreprinderi mici sunt, de obicei, în cloud, rapid de instalat și concepute pentru a crește împreună cu dvs.
Software-ul ERP conceput pentru companiile mijlocii dar și pentru filiale beneficiază de instrumente de analiză, implementare rapidă și cele mai bune practici pentru procese de afaceri diferite - financiar, resurse umane, managementul lanțului de aprovizionare și multe altele.
Companiile mari, cu operațiuni globale sau subsidiare, au nevoie de un sistem ERP robust, lider de piață, cu AI încorporat, învățare automată și analiză - și automatizare inteligentă pentru transformarea proceselor. Sistemele ERP pot fi implementate la nivel local, în cloud sau într-un scenariu hibrid, în funcție de nevoile afacerii. Se pot integra cu bazele de date existente sau, în mod ideal, pot rula pe baze de date mai noi și puternice.
Avantajele ERP
Aplicațiile ERP pot ajuta o corporație să devină mai conștientă de sine, punând împreună informații despre producție, finanțe, distribuție și resurse umane. Deoarece conectează diferitele tehnologii, utilizate de fiecare departament al unei companii, o aplicație ERP o poate elimina pe cea redundantă, incompatibilă ori costisitoare. Procesul integrează, adesea, conturile firmei, sistemele de control ale stocurilor, sistemele de monitorizare a comenzilor și bazele de date ale clienților.
Șase avantaje cheie ale ERP
Productivitate mai mare: eficientizează și automatizează procesele de bază ale firmei pentru a ajuta pe toată lumea din companie să facă mai multe, cu mai puține resurse.
Perspectivă mai cuprinzătoare: elimină informațiile redundante, obține datele dintr-o singură sursă dar și răspunsuri rapide la întrebările critice legate de mersul afacerii.
Raportare accelerată: Ajută la raportarea rapidă a rezultatelor financiare și non-financiare și împărtășirea acestora cu ușurință. Oferă răspunsuri și decizii rapide pe baza informațiilor și îmbunătățirea performanței în timp real.
Risc mai mic: Este ideal pentru maximizarea vizibilității și controlului afacerii, asigurând conformitatea cu toate cerințele de reglementare.
Instrumente IT mai simple: utilizând aplicații ERP integrate care partajează bazele de date, firma poate simplifica sistemul IT și poate oferi tuturor o modalitate mai ușoară de a lucra.
Agilitate îmbunătățită: cu operațiuni eficiente și acces facil la date în timp real, firmele pot identifica rapid și reacționa la noi oportunități.
Minusuri care pot apărea în utilizarea sistemelor ERP
Un sistem ERP nu elimină, întotdeauna, procesele ineficiente din cadrul companiei. În astfel de cazuri, firma va trebui să-și regândească modul în care este organizată, altfel, va ajunge în impas.
În anumite cazuri, sistemele ERP nu reușesc să atingă obiectivele pentru care s-a decis instalarea lor din cauza reticenței companiei de a abandona vechile procese de lucru, incompatibile cu software-ul ERP. Unele companii sunt, de asemenea, reticente să renunțe la software-ul vechi care a funcționat bine în trecut. Cheia este de a împiedica împărțirea proiectelor ERP în multe proiecte mai mici, fiindcă se poate ajunge la depășiri de costuri.
Cinci semne că ai nevoie de un sistem ERP
Cele mai multe companii încep să folosească o varietate de instrumente simple, independente, pentru a gestiona diferite procese - cum ar fi QuickBooks sau foi de calcul Excel.
Iată cinci semne care vă arată că aveți nevoie de un sistem ERP modern.
Vă petreceți mult timp rezolvând activități repetitive zilnice. Dacă ai nevoie de prea mult timp pentru a gestiona activitățile cheie, cum ar fi înregistrările contabile, prea multele aplicații disparate pot fi de vină. Software-ul ERP integrează soluții și date într-un singur sistem cu o interfață comună, ceea ce face ca entitățile de afaceri (departamente, servicii) să comunice și să își facă treaba eficient.
Aveți multe întrebări fără răspuns legate de afacere. Puteți răspunde cu ușurință la întrebări importante despre afacerea dvs., cum ar fi veniturile pe tip de produs sau numărul de returnări? Dacă nu, este posibil ca sistemele segregate și lipsa accesului la valori și indicatori de performanță să vă împiedice să luați deciziile corecte pentru afacerea dumneavoastră. Software-ul de planificare a resurselor pentru întreprinderi este conceput pentru a răspunde acestor provocări.
Aveți procese de afaceri „centrifuge”. Există zone în care procesele par să se „îndepărtează” de dv.? Poate că vă este mai greu să gestionați inventarul, să mulțumiți clienții sau să țineți sub control costurile. Dacă da, este posibil ca procesele dvs. de afaceri să aibă nevoie de restructurare pentru a ține pasul cu dezvoltarea afacerii sau cu schimbarea priorităților - o sarcină firească pentru software-ul ERP.
Aveți procese manuale cu mai multe seturi de date. Majoritatea departamentelor dvs. utilizează propriile aplicații și procese pentru a face lucrurile? Dacă da, este posibil să petreceți prea mult timp pentru introducerea de date duplicat. Atunci când informațiile nu pot circula între sisteme, raportarea durează mai mult, erorile apar, adesea, și luarea deciziilor este împiedicată.
Pierdeți oportunitățile care vin pe neașteptate. Vă petreceți atât de mult timp conducându-vă afacerea încât nu puteți să mai căutați noi oportunități interesante? Sistemele ERP mai noi includ capabilități avansate și inteligente, cum ar fi învățarea automată și analiza predictivă, care facilitează identificarea și valorificarea unor noi proiecte profitabile.
Aplicațiile ERP permit diferitelor departamente să comunice și să împărtășească informații mai ușor cu restul companiei. Ele colectează informații despre activitatea și starea diferitelor departamente din cadrul unei firme, punând aceste date la dispoziția altor părți, unde pot fi utilizate în mod productiv.
Ce este ERP?
Pentru a înțelege ce înseamnă ERP (Enterprise Resources Planning), gândiți-vă la toate activitățile de bază care au loc într-o companie: finanțe, resurse umane, producție, lanț de aprovizionare, servicii, achiziții și altele. ERP integrează toate aceste componente într-un singur proces. Rezultatul? Un sistem software care poate integra planificarea, inventarierea achizițiilor, vânzările, marketingul, finanțele, resursele umane și multe altele. Mai concret, un sistem de planificare a resurselor este ca „lipiciul” care leagă diferitele sisteme informatice dintr-o organizație.
Cum funcționează sistemele ERP?
Un sistem ERP - numit și suită ERP - este alcătuit din diferite aplicații de planificare a resurselor întreprinderii care comunică între ele și împărtășesc informații legate de activitatea companiei. Fiecare aplicație (sau modul ERP) se concentrează, de obicei, pe o zonă a afacerii. De aceea, atunci când se dorește achiziționarea unui sistem ERP nu este, întotdeauna, necesară cumpărarea tuturor modulelor ERP, ci pot fi achiziționate doar cele de care aveți nevoie. Finanțele, resursele umane, vânzările și logistica sunt puncte de plecare populare. Există, de asemenea, module specifice industriilor, de la producție la retail.
Tipuri de sisteme ERP
Sistemele ERP moderne pot fi implementate în mai multe moduri: într-un cloud public sau privat, la fața locului sau în diferite scenarii hibride, în care modurile respective se combină.
ERP în cloud
În ERP în cloud, software-ul rulează pe platforma de cloud a unui furnizor. Întreținerea sistemului este asigurată de furnizor. Există, de asemenea, posibilitatea de a utiliza un cloud public sau privat. Această opțiune câștigă din ce în ce mai mult teren, din cauza costurilor inițiale reduse.
ERP local
Acesta este modelul tradițional pentru implementarea software-ului ERP. În acest model, compania care solicită implementarea sistemului, controlează totul. Software-ul ERP este instalat la sediul firmei, sau în orice altă locație aleasă de aceasta. Instalarea și întreținerea hardware-ului și software-ului sunt responsabilitatea personalului firmei care și-a dorit instalarea ERP.
ERP hibrid
Pentru companiile care doresc un mix al celor două tipuri de ERP există așa numitul ERP pe două niveluri. De exemplu, unele dintre aplicațiile și datele dvs. ERP ale firmei vor fi în cloud, iar altele, în locația aleasă de companie.
Cui se adresează sistemele ERP?
ERP nu este doar pentru întreprinderile globale. Soluțiile ERP sunt concepute pentru întreprinderi de toate dimensiunile. De asemenea, pot fi obținute funcționalități specifice industriei și companiei pentru a satisface nevoile unice ale afacerii.
Software-ul ERP pentru întreprinderile mici vă poate ajuta să treceți dincolo de foile de calcul și să gestionați eficient fiecare aspect al companiei dvs. în creștere - de la vânzări și relații cu clienții, până la situații financiare și operațiuni. Instrumentele ERP pentru întreprinderi mici sunt, de obicei, în cloud, rapid de instalat și concepute pentru a crește împreună cu dvs.
Software-ul ERP conceput pentru companiile mijlocii dar și pentru filiale beneficiază de instrumente de analiză, implementare rapidă și cele mai bune practici pentru procese de afaceri diferite - financiar, resurse umane, managementul lanțului de aprovizionare și multe altele.
Companiile mari, cu operațiuni globale sau subsidiare, au nevoie de un sistem ERP robust, lider de piață, cu AI încorporat, învățare automată și analiză - și automatizare inteligentă pentru transformarea proceselor. Sistemele ERP pot fi implementate la nivel local, în cloud sau într-un scenariu hibrid, în funcție de nevoile afacerii. Se pot integra cu bazele de date existente sau, în mod ideal, pot rula pe baze de date mai noi și puternice.
Avantajele ERP
Aplicațiile ERP pot ajuta o corporație să devină mai conștientă de sine, punând împreună informații despre producție, finanțe, distribuție și resurse umane. Deoarece conectează diferitele tehnologii, utilizate de fiecare departament al unei companii, o aplicație ERP o poate elimina pe cea redundantă, incompatibilă ori costisitoare. Procesul integrează, adesea, conturile firmei, sistemele de control ale stocurilor, sistemele de monitorizare a comenzilor și bazele de date ale clienților.
Șase avantaje cheie ale ERP
Productivitate mai mare: eficientizează și automatizează procesele de bază ale firmei pentru a ajuta pe toată lumea din companie să facă mai multe, cu mai puține resurse.
Perspectivă mai cuprinzătoare: elimină informațiile redundante, obține datele dintr-o singură sursă dar și răspunsuri rapide la întrebările critice legate de mersul afacerii.
Raportare accelerată: Ajută la raportarea rapidă a rezultatelor financiare și non-financiare și împărtășirea acestora cu ușurință. Oferă răspunsuri și decizii rapide pe baza informațiilor și îmbunătățirea performanței în timp real.
Risc mai mic: Este ideal pentru maximizarea vizibilității și controlului afacerii, asigurând conformitatea cu toate cerințele de reglementare.
Instrumente IT mai simple: utilizând aplicații ERP integrate care partajează bazele de date, firma poate simplifica sistemul IT și poate oferi tuturor o modalitate mai ușoară de a lucra.
Agilitate îmbunătățită: cu operațiuni eficiente și acces facil la date în timp real, firmele pot identifica rapid și reacționa la noi oportunități.
Minusuri care pot apărea în utilizarea sistemelor ERP
Un sistem ERP nu elimină, întotdeauna, procesele ineficiente din cadrul companiei. În astfel de cazuri, firma va trebui să-și regândească modul în care este organizată, altfel, va ajunge în impas.
În anumite cazuri, sistemele ERP nu reușesc să atingă obiectivele pentru care s-a decis instalarea lor din cauza reticenței companiei de a abandona vechile procese de lucru, incompatibile cu software-ul ERP. Unele companii sunt, de asemenea, reticente să renunțe la software-ul vechi care a funcționat bine în trecut. Cheia este de a împiedica împărțirea proiectelor ERP în multe proiecte mai mici, fiindcă se poate ajunge la depășiri de costuri.
Cinci semne că ai nevoie de un sistem ERP
Cele mai multe companii încep să folosească o varietate de instrumente simple, independente, pentru a gestiona diferite procese - cum ar fi QuickBooks sau foi de calcul Excel.
Iată cinci semne care vă arată că aveți nevoie de un sistem ERP modern.
Vă petreceți mult timp rezolvând activități repetitive zilnice. Dacă ai nevoie de prea mult timp pentru a gestiona activitățile cheie, cum ar fi înregistrările contabile, prea multele aplicații disparate pot fi de vină. Software-ul ERP integrează soluții și date într-un singur sistem cu o interfață comună, ceea ce face ca entitățile de afaceri (departamente, servicii) să comunice și să își facă treaba eficient.
Aveți multe întrebări fără răspuns legate de afacere. Puteți răspunde cu ușurință la întrebări importante despre afacerea dvs., cum ar fi veniturile pe tip de produs sau numărul de returnări? Dacă nu, este posibil ca sistemele segregate și lipsa accesului la valori și indicatori de performanță să vă împiedice să luați deciziile corecte pentru afacerea dumneavoastră. Software-ul de planificare a resurselor pentru întreprinderi este conceput pentru a răspunde acestor provocări.
Aveți procese de afaceri „centrifuge”. Există zone în care procesele par să se „îndepărtează” de dv.? Poate că vă este mai greu să gestionați inventarul, să mulțumiți clienții sau să țineți sub control costurile. Dacă da, este posibil ca procesele dvs. de afaceri să aibă nevoie de restructurare pentru a ține pasul cu dezvoltarea afacerii sau cu schimbarea priorităților - o sarcină firească pentru software-ul ERP.
Aveți procese manuale cu mai multe seturi de date. Majoritatea departamentelor dvs. utilizează propriile aplicații și procese pentru a face lucrurile? Dacă da, este posibil să petreceți prea mult timp pentru introducerea de date duplicat. Atunci când informațiile nu pot circula între sisteme, raportarea durează mai mult, erorile apar, adesea, și luarea deciziilor este împiedicată.
Pierdeți oportunitățile care vin pe neașteptate. Vă petreceți atât de mult timp conducându-vă afacerea încât nu puteți să mai căutați noi oportunități interesante? Sistemele ERP mai noi includ capabilități avansate și inteligente, cum ar fi învățarea automată și analiza predictivă, care facilitează identificarea și valorificarea unor noi proiecte profitabile.