22
NOV 2022
Succesul unei afaceri depinde foarte mult de modalitatea de realizare a produselor din portofoliu, astfel încât clienții finali să le primească rapid și la un nivel ridicat de calitate.
Planificarea producției ajută companiile de acest tip să-și atingă obiectivele într-un mod optim și eficient. De asemenea, planificarea procesului de producție ajută business-urile să se asigure că totul funcționează fără probleme și să ajusteze imediat operațiunile atunci când apar erori.
Ce înseamnă planificarea producției?
Procesul de planificare a producției presupune dezvoltarea unei strategii adecvate, ideală pentru realizarea produselor unei companii.
Acest proces cuprinde toate etapele, resursele și procedurile implicate în faza de producție, de la evaluarea cererii până la achiziționarea materiilor prime, stabilirea forței de muncă și a tuturor echipamentelor necesare.
Adoptată inițial de marii producători, planificarea a devenit treptat populară și în rândul întreprinderilor mici și mijlocii, din mai multe industrii. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia a făcut mai ușoară planificarea și urmărirea proceselor de producție, prin implementarea unor software-uri specifice.
Care este rolul unui plan de producție?
Un plan de producție descrie în detaliu cum trebuie fabricate produsele unei companii. Acesta precizează obiectivele de producție, resursele necesare, procesele și toate celelalte informații esențiale în această etapă.
Scopul acestuia este de a proiecta cel mai eficient mod de a realiza și livra produsele la nivelul de calitate dorit. Un plan de producție bine conceput poate ajuta firmele să crească producția și să economisească bani, prin dezvoltarea unui flux de lucru mai bun și prin reducerea risipei.
Planificarea producției vs. programarea producției
În timp ce planificarea producției oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce intenționează să facă compania, programarea producției concepe o vedere detaliată și exactă asupra modului în care business-ul își poate îndeplini obiectivele.
Programul de producție prezintă momentele oportune în care trebuie să aibă loc fiecare etapă, precum și numărul de muncitori, de utilajele și alte resurse specifice care trebuie alocate.
Programarea producției reprezintă un proces complex, ce se realizează de obicei cu dificultate, mai ales atunci când există mulți pași de producție interdependenți, iar compania se angajează să producă mai multe categorii de produse simultan.
De aceea, dacă ai un business de producție complex, cel mai bine este să iei în considerare un software de programare a acesteia, care să te ajute să gestionezi mult mai eficient și ușor activitatea firmei.
Poți să alegi sistemul ERP de la Charisma, cu ajutorul căruia să monitorizezi progresul producției în timp real și prin intermediul căruia să poți face, la nevoie, diferite ajustări rapide.
De ce este importantă planificarea?
Un plan de producție bine construit poate ajuta la creșterea veniturilor, a profitului și a satisfacției clienților. Beneficiile specifice procedurii de planificare a producției includ:
1. Cunoștințe - Un plan de producție oferă un cadru amplu pentru înțelegerea resurselor și a etapelor de producție necesare pentru satisfacerea nevoilor clienților. De asemenea, ajută companiile să înțeleagă potențialele probleme, care pot apărea în timpul producției, astfel încât acestea să fie rezolvate în mod prompt.
2. Eficiență - Planificarea detaliată reduce blocajele, ajută la minimizarea costurilor și asigură respectarea unor standarde ridicate de calitate pentru articolele realizate.
3. Satisfacția clientului - Prin planificarea producției, se construiește un flux activ de lucru, care contribuie la satisfacția clientului final. Prin intermediul acestui proces produsele pot fi livrate la timp.
Așadar, există numeroase motive pentru care este recomandat să iei în calcul această metodă de organizare a activității business-ului tău!
Alege un program gestiune stocuri pentru soluțiile inovatoare destinate activității companiei tale!