Tendințe pentru 2017 în Business Intelligence

De-a lungul ultimilor ani, datele au devenit forța vie din spatele organizațiilor. Cei care au valorificat puterea acestor date, prin împuternicirea utilizatorilor, au obținut un avantaj competitiv și au fost în măsură să inoveze mai rapid. Această modificare a provocat tensiuni în cadrul organizațiilor, între modul vechi de lucru și noua abordare modernă a BI-ului. Tensiunea a crescut între control și agilitate, self-service și guvernare. IT –ul și business-ul au început parteneriatul pentru a maximiza impactul datelor lor.
 
  1. BI-ul modern devine noua normalitate. În 2016, organizațiile au început trecerea la BI-ul modern, care oferă posibilitatea cât mai multor utilizatori, inclusiv celor non-it, să realizeze analize de business. De fapt, în 2017, BI-ul modern va deveni o prioritate de top pentru organizații, de la cele de nivel mondial și până la start-up-uri.
  2. Analize colaborative din exterior către core business. Ca multe alte lucruri în viața, multe capete sunt mai bune decât unul atunci când vine vorba de analiză în afaceri. Și, în 2017, analizele colaborative devin mai accesibile și datorită tehnologiei cloud care permite partajarea ușoară. 
  3. Toate datele devin egale. În 2017, nu  va mai conta dacă vorbim despre big data sau despre o simplă foaie de calcul în Excel. Ceea ce va conta cu adevărat va fi accesul rapid și ușor și posibilitatea explorării lor alături de alte tipuri de date pentru a răspunde întrebărilor de business și pentru îmbunătățirea rezultatelor.
  4. Self service-ul se extinde și în zona pregătirii datelor. În timp ce analizele de business de tip self-service au devenit normalitate, pregătirea datelor pentru realizarea acestora a rămas în domeniul IT-ului și al experților. Prin orientarea tranziției către pregătirea datelor de către utilizatori, IT-ul trebuie să se asigure că datele sunt accesibile întregii organizații și că utilizatorii lucrează într-un mediu sigur de date.
  5. Analizele sunt peste tot, datorită Charisma software BI încorporat. Analizele funcționează cel mai bine atunci când fac parte în mod natural din fluxul normal de lucru. Din ce în ce mai mult, companiile vor  include analizele în fluxurile normale de lucru, adesea în cotextul unei alte aplicații de business. În 2017, analizele vor deveni omniprezente, iar piața se va aștepta ca analizele să îmbunătățească fiecare proces de afaceri.
  6. IT-ul devine erou de date. Timp de decenii, departamentele de IT au fost prizonierele realizării de rapoarte pentru a sprijini cererile de business venite din partea top managementului. În sfârșit, IT-ul este acum la cârma transformării analizelor de tip self service la scară mare.
  7. Oamenii încep să lucreze cu date în mod natural. În 2017, interfața de date va începe să se simtă chiar mult mai natural, în parte datorită îmbunătățirilor în domenii cum ar fi procesarea limbajului natural.
  8. Tranziția către cloud accelerează. Cum organizațiile își mută datele în cloud, înțelegerea faptului că și analizele trebuie mutate în cloud, devine evidentă. În 2017, companiile vor fi nevoite să își mute analizele acolo unde sunt și datele.
  9. Analizele avansate devin mai accesibile. Utilizatorii generează date inteligente, iar analizele avansate au devenit mai abordabile.  În 2017, aceste două fenomene vor converge, iar analizele avansate vor deveni etalonul utilizatorului de afaceri.
  10. Alfabetizarea datelor devine o abilitate fundamentală a viitorului. În 2016, LinkedIn enumera business intelligence ca fiind una dintre cele mai importante abilități care contează în obținerea unui job nou. În 2017, analiza datelor va deveni o competență de bază obligatorie pentru profesioniștii de toate tipurile.
[sursa: Tableau Software]