10
IUN 2020
Ordinul nr. 457/2020 privind aprobarea modelului documentelor prevăzute de art. II alin. (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative (MO nr. 481/05.06.2020)
Actul normativ reglementează modelele cererii, declarației pe propria răspundere, precum și a listei angajaților, documentele pe care trebuie să le depună angajatorii pentru decontarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj a sumei de 41.5% din salariul de bază brut al angajaților, conform OUG nr. 92/2020.
Actualizarea modelelor de cerere și declarație pe propria răspundere pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe
Ordinul nr. 1017/2020 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului muncii și protecției socialeșsi al ministrului culturii nr. 743/2.802/2020 privind aprobarea modelului documentelor prevăzute la art. XV alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială (MO nr. 474/04.06.2020)
Ordinul modifică conținutul cererii și declarației pe propria răspundere, documente care trebuie depuse de către persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, pentru a putea beneficia de indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut. Astfel, se adaugă mențiunea potrivit căreia persoanele fizice beneficiază de indemnizația de sprijin și pe perioada prelungirii stării de urgență, precum și pe perioada stării de alertă.
Declarația Unică
Ordinul nr. 1107/2020 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 139/2020 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (MO nr. 468/03.06.2020)
Actul normativ reglementează noul model și instrucțiunile de completare ale formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Se introduc, după căsuța referitoare la rectificarea acestuia, căsuțe distincte, în vederea aplicării bonificațiilor de 5%-10%, prin care să se faciliteze contribuabililor numai completarea rubricilor corespunzătoare din formular, în funcție de categoria din care fac parte (contribuabili care au obligația definitivării obligațiilor pentru anul 2019, contribuabili care au obținut venituri anuale pentru care aveau obligația depunerii numai a declarației unice estimative, contribuabili care au optat pentru plata contribuțiilor sociale în anul 2019).
Se introduc în formular subsecțiuni și rubrici noi prin care sunt evidențiate în mod distinct atat bonificațiile, cât și obligațiile fiscale de plată, potrivit legii.
- Declarația se depune:
- Până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în anul 2020, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate;
- Până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, în vederea declarării venitului realizat și stabilirii impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale, pentru anul 2019;
- Până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, sub sancțiunea decăderii, în cazul exercitării opțiunii privind destinația unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câștigul net anual impozabil, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.
Nota: Formularul a fost actualizat și pe site-ul Ministerului de Finante: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html